www.mamboteam.com
Produkty regionalne - wortal edukacyjny Centrum Doradztwa Rolniczego O/Kraków
Start
Nowa ustawa o produktach tradycyjnych
06.07.2016.
 Pod koniec czerwca Prezydent podpisał ustawę o zmianie ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oraz o zmianie niektórych innych ustaw.

Celem  znowelizowanej ustawy jest poprawa funkcjonowania i zwiększenie przejrzystości systemu ochrony i rejestracji oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych, a tym samym skuteczniejsza ochrona spożywczych produktów regionalnych.

Czytaj całość…
 
Krupnioki śląskie zarejestrowane w UE
23.06.2016.
W unijnym systemie jakości żywności - jako chronione oznaczenie geograficzne zarejestrowana została kolejna nazwa produktu polskiego - „Krupnioki śląskie” (ChOG). Krupnioki śląskie są ściśle związane z historią Śląska.
Czytaj całość…
 
Konkurs na najlepszą książkę o lokalnych i regionalnych kulinariach
23.06.2016.

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” w porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłasza konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą książkę o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2016 r. Konkurs ma charakter otwarty.

Czytaj całość…
 
Małopolska Regionalna Sieć Dziedzictwa Kulinarnego
21.06.2016.

 Od lipca 2014 roku Region Małopolska jest pełnoprawnym członkiem  Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage).

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego to zrzeszenie producentów, przetwórców, restauratorów i sprzedawców z poszczególnych regionów członkowskich Europy, mające na celu zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów.  

Czytaj całość…
 
O założeniach reformy systemu bezpieczeństwa żywności
07.06.2016.
W programie działań Rządu i resortu na lata 2015-2019 sprawa reformy systemu bezpieczeństwa żywności jest jedną z najważniejszych. Powołany został Zespół do spraw reformy instytucjonalnej systemu bezpieczeństwa żywności, którego zadaniem jest opracowanie propozycji zmian systemowych dotyczących nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz koncepcji zmian w organizacji i funkcjonowaniu służb inspekcyjnych. Przewodniczącym Zespołu jest główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski.
Czytaj całość…
 
«« start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast. » koniec »»

Pozycje :: 1 - 15 z 136
Polskie produkty w UE

Tymczasowa ochrona
Trzy Znaki Smaku
Produkty Małopolski
Slow Food
Sondy
Jestem:
 
Top! Top!