www.mamboteam.com
Produkty regionalne - wortal edukacyjny Centrum Doradztwa Rolniczego O/Kraków
Start
Krupnioki śląskie zarejestrowane w UE
23.06.2016.
W unijnym systemie jakości żywności - jako chronione oznaczenie geograficzne zarejestrowana została kolejna nazwa produktu polskiego - „Krupnioki śląskie” (ChOG). Krupnioki śląskie są ściśle związane z historią Śląska.
Czytaj całość…
 
Konkurs na najlepszą książkę o lokalnych i regionalnych kulinariach
23.06.2016.

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” w porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłasza konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą książkę o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2016 r. Konkurs ma charakter otwarty.

Czytaj całość…
 
Małopolska Regionalna Sieć Dziedzictwa Kulinarnego
21.06.2016.

 Od lipca 2014 roku Region Małopolska jest pełnoprawnym członkiem  Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage).

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego to zrzeszenie producentów, przetwórców, restauratorów i sprzedawców z poszczególnych regionów członkowskich Europy, mające na celu zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów.  

Czytaj całość…
 
O założeniach reformy systemu bezpieczeństwa żywności
07.06.2016.
W programie działań Rządu i resortu na lata 2015-2019 sprawa reformy systemu bezpieczeństwa żywności jest jedną z najważniejszych. Powołany został Zespół do spraw reformy instytucjonalnej systemu bezpieczeństwa żywności, którego zadaniem jest opracowanie propozycji zmian systemowych dotyczących nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz koncepcji zmian w organizacji i funkcjonowaniu służb inspekcyjnych. Przewodniczącym Zespołu jest główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski.
Czytaj całość…
 
Nowe rozporządzenie ws. MOL
01.06.2016.

Dziś wchodzi w życie nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej

Do pobrania poradnik MRIRW pt. „Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej”.

Czytaj całość…
 
«« start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 nast. » koniec »»

Pozycje :: 1 - 15 z 135
Polskie produkty w UE

Tymczasowa ochrona
Trzy Znaki Smaku
Produkty Małopolski
Slow Food
Sondy
Jestem:
 
Top! Top!